vreau sa ma bucur lansareProiectul "Vreau sa ma bucur de sanatate!" a inceput in mod oficial. In data de 12 Septembrie 2013, incepand cu orele 11, in sala mare de sedinte a Prefecturii Mehedinti a avut loc conferinta de lansare a proiectului. Evenimentul s-a bucurat de prezenta dlui. Daniel Vasile –Presedinte ANR, a dlui. Paraschiv Iulian –Vicepresedinte Partida Romilor Pro-europa, a dlui Subprefect de Mehedinti Tutu Adrian, a doamnei Miruna Cornelia –Director Executiv Directia de Sanatate Publica Mehedinti. Au luat parte deasemenea medicii de familie, mediatorii sanitari si reprezentanti ai celor 5 comunitati implicate in proiect, reprezentanti ai autoritatilor locale din cele 5 comunitati, reprezentanti ai mass-media locale si centrale.
Pe parcursul a doua ore, a fost prezentat proiectul si obiectivele acestuia, activitatile ce urmeaza a se implementa, au fost descrisi partenerii de proiect si contributia acestora.
Invitatii au luat cuvantul si au prezentat punctul de vedere al institutiilor reprezentate, medicii de familie au prezentat necesitatea imperioasa a realizarii acetui proiect in comunitatile de rromi din care proveneau. Au fost acordate interviuri catre mass-media locala care au aparut pe toate posturile locale la ora de stiri.
Obiectivul principal al acestui proiect este acela de a facilita accesul romilor din localitatile Orsova, Eselnita, Simian, Gruia, si Burila Mare la serviciile medicale gratuite, in speta efectuarea de analize medicale gratuite, in vederea depistarii, tratarii la timp si combaterii bolilor si infectiilor.
In acest sens, prin intermediul medicilor si a unui numar de 5 mediatori medicali, se vor desfasura actiuni de informare si educatie medicala pe teren, privind igiena si bolile cauzate de lipsa acesteia pentru 300 de persoane rrome si se va asigura accesul acestora la serviciile medicale. Totodata cetatenii romi care nu se afla in evidenta niciunuia dintre medicii de familie vor fi inscrisi in bazele de date ale acestora pentru a putea beneficia de serviciile medicale. In acelasi timp, o unitate medicala mobile se va deplasa in cele 5 comunitati locale implicate in proiect spre a recolta probe biologice in vederea efectuarii de analize medicale complete pentru un numar de 250 de persoane.
Astfel, organizatorii, doresc ca prin acest proiect, destinat imbunatatirii situatiei romilor, sa realizeze o baza de date reala cu romii din judet, care beneficiaza de serviciile de sanatate iar acestia sa fie mai bine informati in ceea ce priveste normele igienico-sanitare si sa acorde o mai mare atentie starii lor de sanatate.
Proiectul va fi implementat pana in data de 30 Octombrie 2013 de catre Asociatia “Grupul Judetean de Sprijin pentru Economie Sociala Mehedinti” in colaborare cu Asociatie Mod of Life, Directia pentru Sanatate Publica Mehedinti, si Consiliul Judetean Mehedinti.
Proiectul este finantat de Guvernul Romaniei prin intermediul Agentiei Nationale pentru Romi.