DEF flag logoeac YOUTH ROIn plin secol XXI, trebuie sa devenim constienti de importanta unui mediu inconjurator curat. Aceasta problema -a unui mediu curat si a cetatenilor neinformati -este foarte ampla si de aceea este nevoie sa promovam si sa constientizam cu privire la necesitatea unui mediu inconjurator curat pentru viitorul nostru. Ideea este ca trebuie ca toti oamenii sa lucreze asupra acestui aspect si prin munca lor in comun sa promoveze astfel includerea tinerilor. Suntem cu totii cetateni ai lumii si ar trebui sa avem cu totii grija de mediul inconjurator. Prin munca asupra problemei mediului, tinerii vor avea oportunitatea sa lucreze impreuna, sa depaseasca barierele existente, sa promoveze includerea si toleranta, incercand sa fie activi in comunitatile lor si, dupa finalizarea schimbului de tineret, sa promoveze munca in comun si sa constientizeze asupra problemelor comune.
Acesta este motivul pentru care Asociatia „Mod of Life” s-a decis sa dezvolte proiectul „Recycle IT!”, un schimb de tineret in cadrul actiunii 1.1 a programului Tineret in Actiune, ce va fi depus spre a obtine finantare in cadrul rundei 1 Mai 2013.
Acest schimb de tineret se axeaza pe contributia personala si zilnica in vederea sustinerii si dezvoltarii protectiei mediului. Desi de o importanta cruciala pentru viitorul omenirii, dezvoltarea durabila si protectia mediului nu sunt problemele carora oamenii le acorda importanta cuvenita. In Romania, acest aspect, din pacate, este foarte jos pe lista prioritatilor, iar tinerii inca nu sunt constienti despre modificarile de climat pe care le poate aduce si care sunt aduse in vietile lor. Nu sunt multi cei care sunt deschisi sa creasca gradul de avertizare in randul cunoscutilor pentru o dezvoltare durabila si de asemenea sa promoveze responsabilitatea personala a fiecaruia dintre noi in ceea ce priveste protejarea Pamantului si a naturii. Noi ne dorim sa constientizam toti tinerii sa lucreze asupra acestei probleme si sa constientizeze ca numai daca lucram impreuna putem contribui la dezvoltarea comunitatilor noastre locale. In acest caz, dorim sa organizam acest schimb de tineret, al carui topic va fi ecologia si constientizarea cu privire la importanta problemelor legate de mediu in viata noastra de zi cu zi.
Recycle IT” este de asemenea un proiect despre arta si cultura cu punerea in aspect a unor tehnici artistice alternative - folosind materiale reciclabile. Acest schimb va constientiza asupra importantei protectiei mediului, asupra poluarii realizate de societate, asupra selectarii si inlaturarii gunoiului. Cand reciclezi produsele pe care le folosesti in fiecare zi, precum cutiile de carton, sticlele de lapte,paharele de suc,dai o noua viata lucrurilor care ar fi fost aruncate, economisesti energie si ajuti la scaderea emisiilor cu effect de. Acest proiect va fi un model drept de urmat- tineri muncind impreuna sa salveze mediul inconjurator. Se va desfasura in Drobeta Turnu Severin, Romania cu tineri ce vor schimba idei, cunostinte,experiente, exemple pozitive prin intermediul ateliere non-formale, lucrului in echipa, jocurilor de rol, si atelierelor creative.
Acest proiect va lupta impotriva ignorantei oamenilor asupra poluarii mediului inconjurator prin intermediul gunoiului pe care il arunca. Tinerii vor avea inclus in program “o zi de curatenie” si folosind materiale reciclate precum sticle de plastic, pungi de plastic, frunze, crengile copacilor, vor realiza o expozitie de sculpturi realizate din materialele pe care acestia le-au colectat. Expozitia va fi deschisa publicului in penultima zi de activitati cand participantii vor prezenta idea de inlaturare selectiva a gunoiului in vederea salvarii mediului inconjurator.
Ca si rezultat final al schimbului, vor fi create un film de constientizare si o brosura cu informatii despre poluarea mediului si metode de prevenire.
Culturile tarilor participante vor fi prezentate, diversitatea Europeana va fi promovata si toleranta si respectul intre tinerii ce provin din medii diferite va fi atinsa.
Scopul proiectului este sa ofere tinerilor din Europa oportunitatea de a cunoaste mai multe lucruri despre problemele ecologice, precum si posibilitatea de a crea noi opere de arta folosind tehnici creative de reciclare.
Obiectivele proiectului:
-Sa constientizeze tinerii asupra problemelor mediului si asupra importantei reciclarii.
-Sa ofere tinerilor un spatiu unde sa se intalneasca si sa invete noi metode creative de a recicla deseurile menajere;
-Sa ofere tinerilor oportunitatea de a invata diverse tehnici de reciclare
-Realizarea unui manual destinat lucratorilor in domeniul tineretului si educatorilor in atelierele creative.
Metodologie:
In implementarea proiectului vor fi folosite metode specifice educatie non-formale: ateliere, brainstorming si discutii, jocuri de energizare, simulari si jocuri de rol, prezentari, si multe altele. In plus vom folosi si cateva metode traditionale precum vizite si mese rotunde. Intreaga activitate este perceputa ca un schimb reciproc de invatare, de situatii bazate pe experienta si opiniilor participantilor. Participarea activa, munca in echipa si in grup, si invatarea prin descoperire, vor sta la baza metodologiei a Activitatii. Scopul nostru este ca participantii sa acumuleze cunostinte, competente si experienta prin intermediul invatarii prin descoperire.