seminar roÎn perioada 21-24 noiembrie 2019 la Drobeta Turnu Severin a avut loc activitatea A.T1.2- Seminar tematic - sinergii / conflicte în management și turism în cadrul proiectului „Lights ON!”.

Evenimentul a reunit 50 de participanți din România și Serbia în decurs de trei zile de activități pentru a identifica relațiile dintre diferite sectoare / părți interesate.

În cadrul întâlnirii, organizatorii au oferit spațiu pentru discuții despre sinergii / conflicte în utilizarea zonelor turistice, inclusiv percepția locurilor istorice și culturale ca un atractiv sau o barieră pentru turism: percepția în sectoarele implicate (turism, conservarea naturii, hoteluri etc).

Scopul seminarului a fost identificarea relațiilor dintre diferite sectoare / părți interesate, în timp ce principalul rezultat așteptat a fost o listă de zone identificate cu descrieri ale problemelor care împiedică dezvoltarea turismului în România și Serbia.

 

La eveniment au fost prezenți 50 de participanți, 25 de reprezentanți ai fiecărei țări participante. Principalul aspect referitor la profilul participanților se potrivește cu profilul stabilit: persoane care lucrează în turism (organizații turistice, operatori turistici, hoteluri, restaurante etc.) sau municipalități (Kladovo, Drobeta Turnu Severin, Negotin, Majadanpek) și reprezentanti ai diferitelor instituții publice din județ. La activitate au participat: 13 reprezentanți ai organizațiilor turistice, 16 reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniul turismului (Drobeta Turnu Severin, Kladovo, Negotin, Primăria Majadanpek și structurile acestora, Universitatea din Craiova), 7 reprezentanți ai ONG-urilor cu expertiză în domeniul turismului, 6 reprezentanți ai operatorilor turistici locali, 12 reprezentanți ai hotelurilor / structurilor de cazare. Alături de aceștia, au fost prezenți reprezentanți ai diferiților antreprenori.

Evenimentul a debutat cu o conferință de presă, la care au participat toți participanții, mass-media regională, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin - domnul Screciu Marius, viceprimarul  municipiului Drobeta Turnu Severin dl. Cirjan Daniel, directorul organizației turistice a municipiului Kladovo -Mr. Djurdjevic David, președintele Mod of Life -dl. Galbenu Răzvan și doamna Mazilu Mirela -Profesor doctor la Universitatea din Craiova -Facultatea de turism. Ei au salutat participanții și au exprimat cu privire la importanța proiectului pentru comunitatea locală.

Președintele Mod of Life, Galbenu Razvan a prezentat vizual proiectul, obiectivele, obiectivele și rezultatele sale.

Pe parcursul seminarului participanții au identificat, cele mai astringente probleme care împiedică turismul în țara lor. Problemele au fost identificate pe trei nivele: local, regional și național.

Deasemenea, au fost purtate discutii preliminare pe marginea oficializării unei rețele de factori de decizie/experți în turism care să contribuie la dezvoltarea turismului în regiunea transfrontalieră Mehedinți/Bor.