In data de 27 ianuarie este sărbătorită Ziua internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la nivel global. La nivelul proiectului, consortiul de organizatii au organizat o serie de evenimente pentru a sărbători această zi.

Mod of Life din România a organizat o întâlnire pentru a sărbători Ziua internațională a Holocaustului in amfiteatrul Colegiului Tehnic Decebal. În timpul întâlnirii au fost prezentate rezultatele proiectului, o prezentare a evenimentelor legate de Holocaust în Europa în timpul celui de-al doilea război mondial, iar o echipă de studenți a prezentat rezultatele unei cercetări despre situația evreilor din România, despre Holocaustul românesc și despre evreii din Drobeta. La eveniment au luat parte aproximativ 120 de tineri cu varste cuprinse intre 15-19 ani.

Delta Youth din Grecia a organizat un eveniment în amfiteatrul Diavata, Salonic. Scopul principal al acestui eveniment a fost de a prezenta rezultatele participării organizației in proiect.

 

La eveniment au participat reprezentanti ai municipalității precum și mulți cetateni din comunitatea locala, scopul evenimentului fiind să aminteasca poporului grec că șase milioane de evrei și milioane de alte minorități, precum romii, au fost uciși în timpul genocidului celui de-al doilea război mondial. Ca parte a soluției finale a lui Hitler, ceea ce era cunoscut sub numele de Shoah în ebraică, uciderea în masă a evreilor, a fost efectuată de naziști între 1941 și 1945 în întreaga Europă.

Delta Youth a prezentat celor prezenti fotografii și videoclipuri din cercetarea realizata in cadrul proiectului la eveniment european.

Evenimentul Memorial din Karlovo-Bulgaria, dedicat Zilei Memoriale a Holocaustului din 2019, cu prezentări din partea Ambasadorului Statului Israel în Bulgaria, Excelenței Sale Irit Lilian, Primarul Municipiului Karlovo - dr. Emil Kabaivanov, președintele Comunitatea evreiască Shalom din Plovdiv - Dl Svetlozar Kalev, studenți din Centrul de predare "Intellect" și dna Zaharlieva, care au prezentat proiectul " Holocaust in the Balkans- Research, education, remembrance ". Grupul vocal "Impresia-Karlovo" a prezentat o compilație de cântece evreiești celebre care se încheie cu cea mai veselă - "Hava Nagila" care arată optimismul celor mai mulți evrei care, indiferent de toate încercările prin care au trecut, au supraviețuit și au contribuit foarte mult la dezvoltarea a omenirii - în domeniul medicinii, agriculturii, tehnologiilor și a altor tipuri de lumină.

"ARNO” in Macedonia a marcat Ziua internațională a comemorării Holocaustului prin anunțarea câștigătorilor concursului de eseuri si carti postale pentru tineri.

In data de 27 ianuarie 2019, în Galeria Akantus - Skopje (situat într-o casă deținută de evrei), Organizația pentru Inovație Sociala "ARNO" a organizat un eveniment care a marcat Ziua Internațională a Rememorării Victimelor Holocaustului - 27 ianuarie. La acest eveniment au fost anunțați câștigătorii concursului "Holocaustul în Macedonia". Câștigătorul categoriei de eseuri a fost Angela Petkoska (17) din Kicevo, cu eseul "Eu, generația mea și Holocaustul", iar câștigătorul în categoria cărților poștale a fost Simona Slakova (21) din Skopje, pentru alegerea vizuală a "Valiza".

Ca parte a evenimentului, domnul Dimitar Belchev, fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe, dna Jana Nichota, reprezentant al Comunității Evreiești din Republica Macedonia, și Excelența sa, ambasadorul israelian. Dan Oryan, au tinut discursuri și s-au adresat publicului tânăr. Persoanele care au participat la acest eveniment au avut de asemenea șansa să completeze cărțile poștale tipărite, care ulterior au fost înmânate dlui Goran Sadikarijo - director executiv al Centrului Memorial al Holocaustului evreilor din Macedonia, de la ARNO.

Evenimentul general a fost marcat de o atmosferă deosebită și a fost primit cu un mare interes de către tinerii studenți care au participat la concurs, profesorii care lucrează pe această temă și diplomații care și-au exprimat sprijinul pentru proiect (dl Jovan Tegovski, Ambasador și Coordonator Național pentru Alianța Internațională pentru Rememorarea Holocaustului).

În faza finală a acestui proiect, fiecare dintre parteneri a marcat Ziua Internațională de Rememorare a Victimelor Holocaustului. "ARNO", ca organizație pentru inovație sociala, a optat pentru o abordare mai creativă și a organizat un concurs de eseuri și un design de carte poștală pe tema "Holocaustul în Macedonia". Scopul concursului a fost acela de a inspira tinerii să se exprime creativ și printr-un cuvânt scris sau o vizualizare și să aducă un omagiu victimelor Holocaustului și să transmită un mesaj că acest eveniment tragic nu va fi uitat niciodată.

Concursul a durat între 24 decembrie 2018 și 14 ianuarie 2019. Au fost primite în total 8 eseuri și 14 cărți poștale.

"Suntem foarte încântați să spunem că" ARNO ", cu angajamentul său, a contribuit la această importantă discuție socială. Lucrăm cu tinerii și atunci când vorbim despre acest subiect, vorbim nu numai despre trecut, ci și despre lecțiile învățate și, în general, despre drepturile omului. Filantropia este, de asemenea, în aria noastră strategică, dorim să apropiem acest subiect de tineri și să le reamintim definiția "filantropiei", nu numai ca un concept aplicat de filantropie corporativă și antreprenoriat. Inspirată de succesul evenimentului și de sprijinul părților interesate, promitem că vom continua să lucrăm pe această temă, nu numai pentru sărbătorirea acestei zile, ci și pe tot parcursul anului. Cartea poștală "Suitcase", care este lucrarea câștigătoare a lui Simona, aduce un mesaj puternic și promitem că această valiză plină de amintiri va fi cu noi în fiecare zi, cu toată importanța ei, dar și cu tot ce are pentru ea viitoarele căi pe care le vom lua.

Ultimul atelier de lucru al proiectului organizat de Asociatia Hocu Mogu din Serbia a fost organizat in Donji Milanovac. Pe parcursul evenimentului au fost prezentate toate activitatile derulare in cadrul proiectului, am vorbit cu tinerii și le împărtășim ceea ce am învățat pentru a nu uita și a învăța adevărul. În numele victimelor Holocaustului am luat lumânări și stins lumina în sala de conferinte.