rsz bg holocaustÎntâlnirea numărul 5 „Jewish Holocaust in Bulgaria“ din cadrul proiectului ”Holocaust in Balkans – Research, Education, Remembrance" a avut loc în perioada 1-3 septembrie 2019 la Plovdiv, în incinta Centrului Cultural Evreiesc. Reprezentantii partenerilor proiectului au aflat despre povestea diferită a Holocaustului din Bulgaria - o poveste cu un sfârșit fericit pentru 48000 de evrei bulgari care au rămas în viață în acea perioadă îngrozitoare când 6 milioane de evrei și-au găsit moartea în timpul Holocaustului în Europa. Partenerul bulgar, ONG-ul " Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley ", în colaborare cu Asociația Shalom a evreilor din Plovdiv, a pregătit prezentări și filme pe această temă. Președintele asociației evreiești din Plovdiv dl. Svetozar Kalev a prezentat istoria evreilor bulgari și cărtile pe care asociația le-a publicat despre toți oamenii care au contribuit la mântuirea evreilor bulgari. Participanții au aflat, de asemenea, că într-o perioadă de război și de presiunile mari ale Germaniei naziste, biserica bulgară, membrii unor grupuri diferite - scriitori, comercianți, medici, parlamentari și oameni obișnuiți - au protestat împotriva deportării evreilor bulgari și a acestei cetățenii active a condus la sfârșitul fericit. Totuși, cea mai prețioasă a fost prezența a trei supraviețuitori ai Holocaustului - trei evrei proeminenți din Plovdiv care le-au spus participanților despre încercările lor în perioada în care "Legea pentru protecția națiunii" a fost adoptată în 1941. Reuniunea sa încheiat cu o prezentare despre invențiile făcute de poporul evreu, ”o provocare pentru mintea noastra” cu privire la ce mare potențial uman a fost pierdut odată cu exterminarea a 6 milioane de oameni în timpul Holocaustului.

De asemenea, participanții au vizitat Sinagoga din Plovdiv - a doua sinagogă funcțională din Bulgaria și monumentul dedicat tuturor celor care au contribuit la salvarea evreilor bulgari.

Grupul internațional sa reunit în jurul site-ului "Together" a capitalei europene a culturii 2019, pentru a declara simbolic că ÎMPREUNĂ este datoria noastră să transmitem povestea Holocaustului, astfel incat niciodata sa nu fie uitata si sa nu se mai repete niciodata.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. DELTA YOUTH din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.

Proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este co-finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.