croatiaIn perioada 25-28 mai 2018, in localitatea Osijek din Croatia a avut loc ”Holocaustul in Croatia –Eveniment European”, ce-a de-a doua intalnire europeana organizata in cadrul proiectului Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”.

In cadrul intalnirii la care au participat 24 de participanti din Romania, Croatia, Grecia, Serbia, Bulgaria si Macedonia, la sediul Comunitatii Evreilor din Osijek a avut loc o masa rotunda in cadrul careia au fost prezentate elemente istorice legate de holocaustul croatilor, au fost prezentate date statistice, marturii din presa vremii au fost prezentate principalele lagare de exterminare precum si un film documentar, toate legate de holocaustul in Croatia.

Tot in cadrul acestei intalniri, cei 24 de participanti vizitat Memorialul Holocaustului, locul unde a existat Marea Sinagoga precum si monumente ridicate in cinstea evreilor ce si-au pierdut viata pe parcursul cumplitelor evenimente ce au avut loc in perioada Holocaustului.

Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este un proiect finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

Obiectivul general al proiectului consta in a rememora Holocaustul, in mod special prin explorarea aspectelor comune la nivel european (avand ca punct de plecare zona Balcanilor) favorizand  discutia unor  provocari Europene actuale precum si holocaustul ca si eveniment european ce defineste valori precum diversitatea, toleranta si respectul fata de drepturile omului.

Obiectivele specifice ale proiectului:

-sa introduca participantii in aspecte legate de istoria Holocaustului cu focus pe istoria si experienta diferitelor grupuri etnice  care au fost conduse la moarte sau a caror viata s-a schimbat radical sub persecutarea nazista in regiunea Balcanilor;

-sa colecteze si sa furnizeze informatii despre religia iudaica, alte grupuri religioase persecutate sub regimul nazist, grupuri etnice executate, persoane cu dizabilitati, precum si despre cei executati datorita orientarii sexuale;

-sensibilizarea cetatenilor europeni cu privire la comemorarea Holocaustului;

-schimbul de bune practici, strategii si metode educationale folosite in educatia cu privire la Holocaust si genocidul evreilor si a romilor sub regimul nazist.

Prin intermediul unor serii de evenimente publice in Romania, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Croatia si Grecia, experti internationali vor prezenta si discuta aspecte comune ale holocaustului in europa, cercetare, comemorare, educatia cu privire la evenimentele istorice, precum si provocarile europene intampinate in lupta impotriva intolerantei, anti-semitismului, anti-gipsismului, xenofobia, etc.

In plus, activitatile proiectului vizeaza si producerea de materiale educationale si prezentari online, materiale ce vor fi distribuite gratuit pe parcursul activitatilor proiectului.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. Delta Youth din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.