preparatory meetingIn perioada 12-14 ianuarie 2018, in Drobeta Turnu Severin/Romania s-a desfasurat vizita de pregatire a proiectului „Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, eveniment la care au luat parte cate doi reprezentanti ai fiecarei asociatii partenere in proiect.

Pe parcursul programului de activitati s-au discutat aspect legate de managementul proiectului, alocarea de resurse financiare si umane, graficul de activitati, programul celor 6 intalniri europene, metodologia legata de cercetarea cu privire la holocaust in cele 6 tari implicate in proiect, designul materialelor promotionale si informative, activitati planificate a se realiza in vederea marcarii Zilei international a Holocaustului.

Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este un proiect finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

Obiectivul general al proiectului consta in a rememora Holocaustul, in mod special prin explorarea aspectelor comune la nivel european (avand ca punct de plecare zona Balcanilor) favorizand  discutia unor  provocari Europene actuale precum si holocaustul ca si eveniment european ce defineste valori precum diversitatea, toleranta si respectul fata de drepturile omului.

Obiectivele specifice ale proiectului:

-sa introduca participantii in aspecte legate de istoria Holocaustului cu focus pe istoria si experienta diferitelor grupuri etnice  care au fost conduse la moarte sau a caror viata s-a schimbat radical sub persecutarea nazista in regiunea Balcanilor;

-sa colecteze si sa furnizeze informatii despre religia iudaica, alte grupuri religioase persecutate sub regimul nazist, grupuri etnice executate, persoane cu dizabilitati, precum si despre cei executati datorita orientarii sexuale;

-sensibilizarea cetatenilor europeni cu privire la comemorarea Holocaustului;

-schimbul de bune practici, strategii si metode educationale folosite in educatia cu privire la Holocaust si genocidul evreilor si a romilor sub regimul nazist.

Prin intermediul unor serii de evenimente publice in Romania, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Croatia si Grecia, experti internationali vor prezenta si discuta aspecte comune ale holocaustului in europa, cercetare, comemorare, educatia cu privire la evenimentele istorice, precum si provocarile europene intampinate in lupta impotriva intolerantei, anti-semitismului, anti-gipsismului, xenofobia, etc.

In plus, activitatile proiectului vizeaza si producerea de materiale educationale si prezentari online, materiale ce vor fi distribuite gratuit pe parcursul activitatilor proiectului.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. Delta Youth din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.