tabara orientare 2015In perioada 12-18 august 2015, in incinta Centrului de Agrement Drobeta s-au derulat activitatile “Taberei Nationale de orientare turistica” finantata de Ministerul Tineretului si Sportului si organizata de catre compartimentul Tabere Scolare din cadrul Directiei Judetene de Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin.
Prin prezenta tabără se doreşte apropierea tinerilor de natura concomitent cu stimularea interesului faţa de activităţile sportive şi mişcarea în aer liber. O alta tintă a acestei excursii este câştigarea încrederii în capacităţile proprii, dobândirea de noi cunoştinte şi constientizarea necesităţii protejarii naturii.
Obiectivele taberei nationale:
1) Promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor prin deşfăşurarea de activităţi cu caracter educativ/recreativ în aer liber pe parcursul a 6 zile de activităţi;
2) Instruirea unui număr de 50 de tineri cu privire la tehnicile şi metodele de orientare turistică;
3) Stimularea interesului unui număr de 50 tineri participanţi faţă de problemele de mediu şi natură;
4) Dezvoltarea deprinderilor de escaladă montană şi folosirea echipamentelor specifice la un număr de 50 de tineri participanti.
Activităţile taberei nationale au cuprins:
• curs de frânghii
• escaladă pe panou
• drumeţii
• orientare cu busola
• ecologie
• activităţi artistice
Tabăra se va desfăşura pe durata a 6 zile. Participanţii au fost iniţiati în tehnici de supravieţuire, turism, educaţie ecologică şi orientare pe munte cu şi fără busolă, tehnici de acordare a primului ajutor, etc. Descrierea activitatilor implementate se regaseste mai jos.
Deschiderea oficiala a taberei a avut loc in incinta Centrului de Agrement Drobeta, incepand cu orele 17.00. La deschidere, pe langa participantii din tabara au fost invitati sa participle reprezentanti ai Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Mehedinti, ai organizatiilor partenere, precum si jurnalisti. Aceasta sesiune de lucru a avut urmatoarele obiective:
• Sa prezinte in mod oficial tabara si obiectivele asumate;
• Sa prezinte organizatiile implicate in proiect si activitatile pe care le desfasoara;
• Sa prezinte programul de activitati pentru zilele ce urmeaza, logistica implicata, sa se faca instructajul cu privire la normele de securitatea muncii.
Pentru a dezmorti putin atmosfera, si pentru ca era foarte devreme, am inceput cu un scurt energizer, si anume “pizza”, unde participantii asezati in cerc au trebuit sa maseze umerii, spatele si gatul persoanei din fata lor, conform instructiunilor oferite.
Sesiunea de lucru a fost deschisa de dl. Raceanu Gabriel, care a urat participantilor bun venit si activitati fructuoase si cat mai placute. Cu aceasta ocazie, a fost realizata si o scurta prezentare a Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Mehedinti si a actiivitatilor pe care le-a desfasurat precum si relatia de colaborare dintre aceasta si ceilalti parteneri din proiect.
Urmatorul pas pe agenda de lucru a acestei sesiuni de lucru au fost luarile de cuvand din partea invitatilor.
Ultima activitate a sesiunii de lucru inainte de activitatile de cunoastere a constat in prezentarea programului de activitati pentru zilele ce urmau. Programul de activitati a fost in prealabil imprimat pe hartie, fiind grupat pe blocuri de activitati ce se derulau in interior si in exterior, precum si pe categorii: dobandire de informatii, cunostinte, abilitati etc. Programul a fost afisat pe perete pentru a fi vizibil de toti participantii la tabara. Facilitatorul din partea organizatiei Mod of Life, si anume dl Mihailescu Catalin a introdus rand pe rand fiecare activitate, descriind in detaliu ce urma sa se intample, ce trebuiau participantii sa pregateasca, daca aveau nevoie de echipamente si resursele temporale alocate fiecarei activitati in parte.
Sesiunea 2- Activitati de cunoastere
Metodele folosite in cadrul acestei sesiuni de lucru au fost: prezentarea in plen, discutia libera, si jocuri de cunoastere –dintre care enumeram:
• “Juggling ball” –participantii sunt asezati intr-un cerc. Jocul incepe cand cineva arunca o minge catre o persoana din cerc, in timp ce isi rosteste numele si tara din care provine. Mingea continua sa circule in cerc, participantii aruncand-o de la unul la celalalt, fiind obligati sa retina numele celui de la care au primit mingea si catre cine au aruncat-o. Odata ce toti participantii au luat contact pentru prima data cu mingea si fiecare si-a rostit numele si tara, in joc sunt introduce inca doua mingii, urmandu-se acelas traseu –fiecare trebuie sa arunce mingea catre aceeasi persoana la care a aruncat prima data, rostindu-I numele si tara din care provine. De aceasta data, jocul s-a desfasurat intr-un ritm mult mai alert, creand amuzament in randul participantilor.
• “Body writing” –participantii au trebuit sa isi scrie in aer propriul nume utilizand o parte a corpului (o mana, picior, etc).
• “Trei adevaruri si o minciuna”. Fiecare participant a primit 3 post-ituri pe care a trebuit sa scrie 2 lucruri adevarate despre propria persoana si o minciuna. Post-iturile au fost apoi lipite pe pieptul fiecarei persoane, iar participantii au inceput sa se deplaseze prin camera, intrand in contact unii cu ceilalti, incercand sa descopere care sunt cele doua lucruri adevarate si care este minciuna.
• ” Duelul super-eroilor- grupul a fost impartit in doua subgrupuri egale. Fiecare grup s-a asezat in rand, unul dupa altul. Cele doua subgrupuri s-au pus fata in fata despartite de o draperie pentru a nu se vedea intre ei participantii. La momentul ridicarii draperiei si la primul contact vizual, cei doi participanti, fata in fata trebuiau sa isi rosteasca numele. Cel care a rostit cel mai repede numele celuilalt participant corect a laut in grupul sau pe cel cu care s-a confruntat. Atmosfera a fost cu totul si cu totul distractiva, la final castigand grupul care a luat din celalalt grup toti participantii.
Activitatile de cunoastere si jocurile au fost coordonate de facilitatorii Asociatiei Mod of Life si implementate in cooperare cu tinerii voluntari ai centrului de tineret.
Seara a continuat cu o discoteca si karaoke in aer liber pentru ca participantii erau obositi dupa calatoria catre Drobeta.
Ziua 2: Atelierul de orientare turistica
Atelierul de orientare turistica s-a desfasurat in stransa legatura cu reprezentantii Serviciului Salvamont Mehedinti, in incinta Padurii Crihala care au organizat diferite jocuri interactive, au explica participantilor modalitati de orientare turistica dupa harta si busola, marcajele turistice, orientare fara busola, etc.
Rolul facilitatorilor Asociatiei Mod of life a fost si de aceasta data sa aduca energie si buna dispozitie in grup, prin intercalarea unor energizere intre diferitele secvente de program coordonate de specialistii Salvamont Mehedinti. Printre activitatile de animare organizate de noi pe parcursul zilei amintim:
Valul“- participanţii au fost aşezaţi într-o linie dreaptă, unul în spatele celuilalt. Facilitatorul activităţii, care se afla primul în linie, începea prin a face un gest cu braţul, gest pe care grupul din spate trebuia să îl copieze cât mai repede posibil, în încercarea de a face un val. Forma, direcţia, amplitudinea şi viteza miscărilor a fost schimbată frecvent de facilitator pentru a crea confuzie şi amuzament în rândul participanţilor.
Atinge culoarea“- in cadrul acestui joculeţ, facilitatorul striga numele unei culori sau obiect şi toată lumea trebuia să atingă cât mai repede posibil un obiect de culoarea respectivă. De exemplu, când facilitatorul a strigat culoarea roşu, toată lumea s-a grăbit să atingă un obiect de culoarea roşie. Ceea ce a fost amuzant, pe lângă graba şi haosul provocat de graba cu care tinerii au alergat să atingă obiectul respectiv, a fost faptul că, aşa cum era şi firesc, în sala de conferinţe nu existau foarte multe obiecte de culoarea respectivă, aşa că tinerii au trebuit să se îngrămădească mai mulţi să atingă un obiect.
Ghiceste cine a inceput“. În cadrul acestui exerciţiu toată lumea este aşezată în cerc. Facilitatorul a rugat ca o persoană din grup să se ofere voluntar pentru cele ce urmau să se desfăşoare. Voluntarul a fost rugat să se indeparteze de grup, intr-un loc de unde nu putea vedea si auzi ceea ce se intampla, până facilitatorul avea să ofere instrucţiuni grupului. Sarcina voluntarului la întoarcerea în grup a fost să descopere persoana ce iniţia o mişcare iar restul de persoane îl urmau. La intervale regulate leaderul activităţii, cel care iniţia mişcările le schimba pentru a crea confuzie. Dacă acesta era descoperit, părăsea grupul, iar la întoarcere trebuia să descopere cine era persoane ce iniţia mişcările pe care grupul le copia.
Deasemenea, facilitatorii Asociatiei Mod of Life s-au implicat in mod activ si in sustinerea activitatilor propuse de specialistii Salvamont, coordonand subactivitati, fiind responsabili de siguranta tinerilor participanti pe parcursul atelierelor derulate in padurea Crihala sau de siguranta lor pe drumul catre padure si inapoi la Centrul de Agrement Drobeta.
Dupa masa de seara am organizat un scurt tur al orasului pentru a le oferi tinerilor o perspectiva asupra obiectivelor turistice locale. Cu aceasta ocazie am vizitat zona de promenada Crisan –o zona pietonala ce strabate orasul de la un capat la celalalt si este extrem de populata de tinerii din localitate, Castelul de apa si Fantana cinetica –o splendoare arhitectonica ce ofera superbe jocuri de lumini in timpul serii. Reprezentantii Asociatiei Mod of Life s-au ocupat de cordonarea grupului pe parcursul turului precum si de oferirea de informatii legate de fiecare obiectiv intalnit in drumul nostru.
Ziua 3: Tehnici de supravietuire
Dupa micul dejun, tinerii vor lua parte la atelierul de tehnici de supravietuire. În cadrul acestei tabere, instructori cu experienţă vor preda tehnici de bază de supravieţuire, prim-ajutor, tactică şi psihologia situaţiilor de criză, într-un mediu controlat şi atent supravegheat în care participanţii vor experimenta procedeele demonstrate. In cadrul atelierelor de mai sus, tinerii au fost asistati de instructorii Asociatiei noastre precum si de personalul Directiei Administrarea Geoparcului Platoului Mehedinti si ai Serviciului Salvamont Mehedinti.
Atelierele s-au derulat in incinta Centrului de Agrement Drobeta.
Si de aceasta data, Asociatia noastra, pe langa implicarea in atelierele specializate, s-a ocupat de buna dispozitie si energia din grup, propunand diferite activitati amuzante si energizere pe parcursul scurtelor pauze dintre workshopuri.
Dupa masa de seara, tinerii au luat parte la o proiectie de film ce a prezentat in detaliu Geoparcul Platoului Mehedinti, speciile de flora si fauna din zona, trasee turistice existente, facilitati si servicii in zona, etc. Filmul a fost pus la dispozitie de Directia Administrarea Geoparcului Platoului Mehedinti, iar reprezentantii Asociatiei Mod of Life s-au ocupat de aspectele logistice implicate.
Ziua 4: Atelierul de turism
Aceasta zi a fost dedicata vizitelor si circuitelor turistice, pentru a le oferi tinerilor sansa de a descoperi minunatiile zonelor montane si nu numai pe care judetul Mehedinti le ofera. Dupa micul dejun am realizat o scurta activitate de energizare ce a iclus activitati fizice (miscarea de dimineata) pentru a ”trezi la viata” tot grupul si a-l pregati pentru o lunga zi de vizite si deplasari cu autocarul. Ne-am urcat in autocare si am pornit catre primul popas al zilei, si anume catre localitatea Ponoarele, unde am vizitat urmatoarele obiective turistice:
Podul lui Dumnezeu sau Podul natural cum i se mai spune se află în centrul localităţii, în apropiere de primărie, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 m lungime, 13 m înălţime, 22 m lăţime şi 9 m deschidere.
In imediata apropiere a podului se află Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele. Ea are o lungime de 734 m şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate.   Peştera este situată chiar sub dealul care-i poartă numele reprezentând singura legătură dintre Zătonul Mare şi Zătonul Mic realizată la nivel subteran. Intrarea are forma unei arcade care prezintă similitudine cu Podul având lăţimea de 15 m şi înălţimea de peste 3 m.
Lapiezurile reprezintă forme carstice deosebite pe care apa le-a încrustat în calcare. Ele au forma unor caneluri fiind adevărate riduri brăzdate de timp pe suprafeţele calcaroase. Şanţurile depăşesc uneori 4-5 metri lungime şi au o adâncime de până al 30 cm, asemănându-se cu nişte coridoare tăiate în rocă în care a apărut vegetaţia: lumânărică, cimbrişor, urzici. În cadrul castrului din Ponoare sunt cunoscute trei asemenea vetre de lapiezuri. La intrarea în comună, pe partea dreaptă, se află lapiezurile de la Brăzişori, prezentând forme masive şi rotunjite „căpăţâni de calcar ce seamănă cu nişte căpiţe”.
Lapiezurile de pe Cornetul Mare au forme mai simple şi mai puţin spectaculoase. Cele mai cunoscute şi mai interesante sunt lapiezurile din Dealul Peşterii care formează două câmpuri distincte: Câmpul Cleopatrei şi Câmpul Afroditei, numite astfel după cele două frumuseţi ale antichităţii.
Cheile Băluţei. Aceste chei sunt încă foarte puţin cunoscute. La ele se poate ajunge abătându-te din drumul care urcă la Pădurea de liliac vreo 3 km şi traversând satul Băluţa. Chiar la ieşirea din sat se află şcoala şi bisericuţa ridicată pe o stâncă la poalele Cornetului. Pe acolo urcă anevoie potecuţa la cele câteva case din Cornet, iar pe firul văii drumul coboară spre Delureni. Valea începe să se închidă, străjuită de cele două cornete: Cornetul Băluţei şi al Buseştilor.Cum cobori, pe partea stângă a drumului se deschide gura peşterii din care se prelinge firul subţire al unui izvor care seacă în perioada verii, când peisajul devine aproape pustiu, adevărat deşert. De o parte şi de alta a văii sunt grămezi de pietre dislocate sub forma unor grohotişuri coborâte până la marginea drumului. Vegetaţia aproape a dispărut. Doar ici-colea câte un smoc de iarbă poate constitui o hrană săracă pentru caprele cocoţate pe stânci. Valea se numeşte pe drept cuvânt Valea Seacă şi ţine vreo câteva sute de metri, până la poalele unei stânci numită Piatra Dajului. De aici peisajul se deschide şi parcă învie, pentru că de la poalele pietrei ţâşneşte un izvor captat pentru alimentarea complexului balnear de la Bala, aflat la o distanţă de 9 km pe drumul forestier care traversează satul Delureni.
Bisericuţa de sub Stei este cunoscută sub numele de Bisericuţa de sub Stei, datorită faptului că se află chiar sub Steiul Ponorii, o coastă abruptă şi golaşă care străjuieşte satul în partea de sud arătând că aici s-a produs o ruptură şi terenul s-a prăbuşit deasupra unor nevăzute galerii. La poalele Steiului se află Peştera Şoimului unde se spune că oamenii coborau pe vremuri pentru a prinde această pasăre folosită la vânătoarea cu şoimi. Tot aici se află şi Peştera lui Ilie Hoţu, de care sunt legate legende cu haiduci şi comori. La baza Steiului a fost pe vremuri centrul comunei după cum arată în schiţa sa monografică Sofronie Delurinţu. Singura dovadă este bisericuţa din lemn de stejar în faţa căreia se mai văd şi acum câteva pietre acoperite de pământ care marcau crucile din cimitirul de altădată.
Obiectivele au fost vizitate sub forma unui traseu turistic, incepand cu Podul lui Dumnezeu, am boborat apoi spre pestera de la pod, ce se afla in imediata vecinatate a Podului lui Dumnezeu, am urcat pe coasta dealului spre a observa campul de lapiezuri in toata splendoarea lui, dupa care am pornit pe traseul montan Cheile Balutei, admirand psuperba priveliste montanta oferita de imprejurimi, am cotit spre Bisericuta de sub Stei dupa care ne-am intors la autocare si am pornit catre Orsova unde am avut sansa sa vizitam Biserica Sfanta Ana, cocotata pe varful dealului ce strajuieste localitatea si ce ne-a oferit o vedere de ansamblu asupra localitatii Orsova, cat si asupra defileului si Cazanelor Dunarii.
Pentru ca am ajuns in aceasta locatie a trebuit sa profitam de oportunitatile aparute si pentru a satisface si doleantele tinerilor din grup am organizat o scurta croaziera pe Dunare, pentru a le oferi tinerilor sansa de a vizita si Cazanele Dunarii si golful Mraconia unde se gaseste faimoasa statuie sculptata in stanca ce prezinta Chipul lui Decebal.
Pe parcursul acestor trasee si vizite Asociatia Mod of Life prin reprezentantii sai a avut un rol deosebit de important. Desi am avut alaturi de noi personal calificat din partea Salvamont Mehedinti si ai Geoparcului care au ghidat permanent tinerii, facilitatorii nostrii s-au ocupat de siguranta tinerilor pe parcursul strabaterii obiectivelor mai sus amintite. Deasemenea, la intervale regulate am ”condimentat” atmosfera cu legende locale legate de istoricul diferitelor obiective din zona (am putea aminti aici legenda Podului lui Dumnezeu care spune ca Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe diavol care se adăpostea în peştera de la Pod. Dracul a fugit şi atunci tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Dracul a ieşit la Zătonul Mare zgârâind cu ghiarele stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă şi acum numele -Stânca Dracului).
Dupa masa de seara, am organizat o seara de film pentru tinerii din tabara. Facilitatorii asociatiei noastre au montat echipamentele necesare (ecran de proiectie si videoproiector, sistem de sonorizare, etc) s-au ocupat sa identifice un film potrivit varstei si preocuparilor tinerilor participanti.
Ziua 5: Atelierul de alpinism
Pe parcursul acestei zile de activitati tinerii au luat parte in conditii de perfecta siguranta urmatoarele ateliere: escalada, tiroliana, traversare pe coarda cu asigurare. Toate aceste activitati s-au derulat la sediul Salvamont Mehedinti din Comuna Ciresu, ce dispune de toate echipamentele necesare, sub stricta supraveghere si indrumare a specialistilor serviciului, care i-au supravegheat si instruit pe tineri cu privire la normele de siguranta, si tehnicile de abordat in utilizarea panoului de scalada, a tirolienei, etc.
Asociatia mod of life prin reprezentantii prezenti la activitate s-a ocupat de siguranta tinerilor si a oferit sprijin la echiparea participantilor (am ajutat la montarea hamurilor de siguranta folosite pe parcursul escaladei si a celorlalte echipament: casti, manasusi, etc).
Pentru a mentine grupul focalizat pe parcursul activitatilor (o singura persoana putea folosi tiroliana si o singura persoana panoul de escalata timp de cateva minute, in timp ce restul tinerilor trebuiau sa observe) am organizat diferite activitati si jocuri pentru a le mentine energia zi buna dispozitie. Dintre energizerele folosite amintim:
Dragule, te iubesc!”. Tot participanţii s-au aşezat în cerc, unul singur fiind aşezat în mijloc. Persoana din mijloc trebuia să se apropie de un participant şi să îi adreseze următoarea frază : « Dragule, te iubesc ». Persoana cealălaltă trebuia să îi răspundă: “ Dragule, si eu te iubesc dar nu pot zambi” Dacă respectivul/a zâmbea în timp ce spunea respectivele cuvinte, se schimbau locurile. Dacă nu zâmbea, persoana din mijloc trebuia să se mute la altcineva, căruia îi adresa aceleaşi cuvinte : « Dragule, te iubesc ». Persoanei din mijloc nu îi era permis să atingă pe nimeni, în schimb orice alte gesturi care puteau provoca râsete sau zâmbete erau permise. A fost o activitate amuzantă datorită creativităţii participanţilor care au încercat pe orice cale să îi determine pe colegi să râdă în hohote nu doar să zâmbească.
Mușca punga“. Tinerii au fost aşezaţi într-un cerc larg iar trainerul a plasat în mijloc o pungă mare de hârtie. Fiecare participant trebuia să culeagă punga de pe jos ajutndu-se doar de dinţi în timp ce se sprijinea doar pe un picior cu mâinile la spate. Când toată lumea a terminat de cules punga, facilitatorul activităţii a tăiat din pungă o porţiune de aproximativ 5 centimetrii. De fiecare dată când toată lumea finaliza de cules punga, aceasta era scurtată cu 5 centimetrii. Dacă unul din participanţi atingea panmantul cu orice parte a corpului era descalificat. Ultimul participant care reuşeşte să culeagă punga câştigă.
Bombele si scutul“. Participanţii au fost rugaţi mai întâi să aleagă două persoane din grup. Cele două persoane trebuie alese în gând, şi ele nu trebuie să afle ce rol îndeplinesc. Facilitatorul activităţii a explicat apoi că prima persoană aleasă va fi bomba (teroristul) iar cea de-a doua va fi scutul. La un semnal toată lumea trebuie să fugă cât mai departe de bombă, încercând să se ascundă în spatele scutului. La semnalul de stop, toată lumea trebuie să se oprească. Pentru a supravieţui, scutul trebuia să se afle între victimă şi bombă.
Campul cu mine“ in care participantii primei echipe au trebuit sa se tina de maini si fara sa vorbeasca trebuie sa calce in patratele desenat pe o portiune plata de teren in asa fel incat sa ajunga la destinatie fara sa calce pe „mine“. In momentul in care au calcat pe unul din patratelele „minate“ au fost instiintati de formator si jocul s-a reluat pana cand au ajuns dintr-o parte in alta pe un traseu fara mine, „vii si nevatamati.
Ziua 6: Evaluare, premiere
Dupa micul dejun, a fost organizata o sesiune de evaluare a activitatilor taberei, vor fi semnate listele de participanti, si toate aspectele administrative legate de finalizarea taberei.
Facilitatorii Asociatiei Mod of Life s-au ocupat de partea de evaluare, componenta ce a fost realizata pe mai multe paliere :
1) « Înapoi la temeri şi aşteptări » unde participanţii au fost rugaţi să îşi revizuiască temerile şi aşteptările din prima zi şi să înlăture aşteptările şi temerile ce s-au îndeplinit. Astfel, am observat că majoritatea aşteptărilor realiste ale participanţilor s-au îndeplinit pe parcursul zilelor de activităţi.
2) « Ultimele impresii » Participanţii, aşezaţi în cerc au împărtăşit în plen care este impresia lor generală legată de participarea la curs, dacă au învăţat sau nu ceva nou şi util, ce le-a plăcut şi ce anume nu, etc. A rămas la latitudintea fiecărui participant ce anume să împărtăşească grupului. Astfel, majoritatea tinerilor au afirmat că a fost o experienţă inedită pentru ei, că au aflat o mulţime de lucruri noi şi că şederea lor în Drobeta a fost una plăcută.
3) « Chestionarul individual » Tinerii, utilizand un chestionar pregatit special de către organizatori, au trebuit să răspundă la un număr de întrebări impărtite in doua categorii: activitate de invatare si aspecte logistice. Participantii au fost rugati sa isi expuna parerea personala referitor la cum a fost organizat programul de activităţi daca li s-a parut interesant sau nu, ce ar schimba, cum li s-a parut echipa de coordonare, şi, de asemenea, cum li s-a parut locaţia in care au fost cazaţi, masa, etc. Aceasta activitate de evaluare a fost una extrem de folositoare pentru echipa de organizare, intrucat ne-a permis sa aflam parerea sincera a tinerilor referitoare la modul cum a fost organizata acesta tabara si, totodata ne-a permis sa reglam si sa imbunatatim viitoarele proiecte pe care le vom organiza. Cu aceasta ocazie am aflat ca activitatile de învăţare pe care tinerii le-au parcurs au fost unele folositoare si extrem de bine alese si adaptate contextului.
Seara reprezentantii DJST Mehedinti au organizat o seara festiva, cu muzica, buna dispozitie, a fost adus un tort festiv iar tinerii au primit certificatele de participare la tabere. Tinerilor le-au fost oferite în această seară festivă ca şi un mic cadou ce să le amintească de aceste momente, tricouri personalizate cu numele proiectului şi insigne.
Protecția participanților și siguranța acestora pe toata durata taberei a fost foarte importantă pentru noi și am avut grijă sa se realizeze la un înalt nivel.
Au fost verificate propunerile venite din partea participantilor in ceea ce priveste conditiile de cazare si masa, dar si legat de cele de accesibilitate (in cazul in care grupul ar putea cuprinde persoane cu nevoi speciale) inca din faza de planificare a activitatilor.
Pe toata durata deplasarii grupului de tineri din localitatile de origine spre Drobeta Turnu Severin s-a tinut legatura telefonic cu liderii de grup pentru a vedea locatia exacta unde se afla si timpul estimativ de ajungere in Drobeta. Reprezentantii DJST impreuna cu voluntarii Asociatiei noastre s-au ocupat de transportul participantilor de la gara sau autogara Drobeta pana la Centrul de Agrement unde au fost cazati.
Tot in cadrul primei intalniri intre liderii grupurilor s-a stabilit si procedura ce trebuie urmata in cazul in care apare vreun caz de urgenta . De acest lucru a raspuns din partea asociatiei Mod of life dl. Draghici Drasko.
Procedura de urmat in cazul unui accident era urmatoarea :
• Stabilirea naturii și a gradului de leziune, asigurarea corespunzătoare a primului ajutor; in cazul in care ar fi existat leziuni, stabirea numelor celor răniți, si stadiul lor in care se afla;
• Asigurarea că toți ceilalți membri ai grupului sunt teferi și în condiții de siguranță;
• Apelul telefonic în funcție de serviciile de urgență care sunt necesare (poliția va lua declarații - declarațiile de poliție pot fi necesare pentru orice pretenții de asigurare, ambulanta, pompieri);
• Desemnarea unei persoane din cadrul grupului care sa asigure pentru restul grupului întoarcerea la punctul de intalnire in cele mai bune conditii;
• În cazul în care orice voluntar ar fi avut nevoie de o vizita la un spital, aceasta se realiza doar însoțit de unul dintre organizatori.
• Restricționarea accesului la telefoane până când ar fi reusit sa se ia   legătura cu persoana de contact de urgență la domiciliu și până când el / ea ar fi avut timp pentru a contacta pe cei implicați direct. Pentru contactele de urgență erau nevoie de următoarele informații:
- Numele lor ; natura, data și ora locală a incidentului;
Conducere
• Fiecare grup de tineri si-a numit din grupul lor, un lider cheie care era cel mai indicat si cu cea mai buna experienta pentru activitățile planificate in cadrul schimbului
• Liderii au acordat fiecarui participant sarcini și responsabilități clare în timpul schimbului;
• Liderii trebuiau să înțeleagă și să respecte toti participanți;
• Cel puțin un lider a trebuit să aibă pregătire de prim ajutor;
• Liderii se intalneau in fiecare zi pentru a discuta despre eventualele conflicte aparute si posibilitatile de stingere a acestor între grupuri;
• Liderii trebuiau să știe unde se gaseau participanții în orice moment – mai ales în timpul liber;
• Liderii de grup au avut pe toata durata proiectului o relație bună, deschisă și permanenta cu tinerii
• Liderii aveau acces la telefon și internet pentru comunicarea în caz de urgență;.
Pe tot parcursul derularii atelierelor propuse si a activitatilor implementate in tabara s-a aflat o trusa de prim ajutor spre a putea fi folosita in cazul in care tinerii s-ar rani folosind uneltele.
Din fericire, nu au existat accidente sau evenimente neprevazute care sa pericliteze buna desfasurare a taberei.
Tinerii voluntari ai asociaţiei noastre au avut drept sarcină să pregătească activităţile dedicate zilei în care tinerii participanţi trebuiau să descopere realităţile locale. Astfel, aceştia au realizat un traseu al locurilor pe care le puteam vizita, au căutat informaţii legate de locurile interesante din judeţ s-au preocupat de toate aspectele legate de siguranţa participanţilor pe parcursul acestor deplasări.
Organizatorii impreuna cu reprezentantii Asociatiei Mod of Life au fost responsabili pentru asigurarea unei ambianţe plăcute şi a unui mediu de lucru non discriminatoriu. Participantii au fost încurajaţi să se autoexprime şi să formuleze opinii ori de câte ori au simţit acest lucru. În fiecare zi, la finalul activităţilor prevăzute în ziua respectivă au avut loc evaluari ale zilei, în scopul evaluării gradului de succes a activităţilor, faptului dacă –şi în ce măsură- obiectivele prevăzute au fost atinse, dar şi pentru a descoperi eventualele probleme sau conflicte şi a le remedia.
Toate activităţile proiectului au avut la bază metode specifice educaţiei non formale, metode ce promoveaza educaţia experienţială şi incurajează inţiativa tinerilor. Organizarea programului social din fiecare seară (karaoke, seara interculturala, discoteca interculturala) au fost deasemenea evenimente organizate de către reprezentantii Asociatiei Mod of Life.