Logo tabaraDirecția Județeană pentru Sport și Tineret Mehedinți derulează în parteneriat cu Asociația Mod of Life ”Tabăra națională de dezvoltare personala”, cu finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului. Activitățile ce se adresează unui număr de 55 de tineri cu vârste între 8-18 ani sunt prevăzute a se derula în perioada 23-29.08.2016.
Aceste activităţi au fost planificate în funcţie de sugestiile tinerilor ce vizitează Centrul de Tineret, precum si in urma discutiilor purtate cu tinerii din seriile anteriare ale taberelor organizate in centrul de Agrement Drobeta.
Consilierea este o necesitate pentru tinerii din ziua de astăzi deoarece aceştia trebuie sa facă fata unor situaţii complexe, sa analizeze si sa ia decizii in domenii diferite, cum ar fi: alegerea unui profil de studiu liceal sau universitar, interferenta cu medii socio-culturale, alegerea unui loc de munca pentru a se asigura venitul necesar plătii studiilor sau asumarea calităţii de antreprenor, relaţii de familie, modalităţi de petrecere a timpului liber. În acest mediu complex si variat de oportunităţi, tânărul nu poate lua de fiecare data decizia corecta de unul singur. Este evident, el are nevoie de un sprijin. Societatea româneasca tinde sa se alinieze principiilor europene, tot mai mulţi capi de familie alegând oportunitatea dezvoltării unei afaceri proprii sau a ocupării unui al doilea loc de munca. Volumul sporit de munca asumat in majoritatea familiilor romane, duce concomitent la scăderea timpului petrecut in familie, la scăderea ajutorului acordat de părinţi copiilor in variile probleme cu care aceştia se confrunta in perioada tinereţii.
Iată de ce este imperios necesară desfăşurarea acestor activităţi, in care oameni specializaţi sa poată acorda ajutor tinerilor care au nevoie în funcţie nevoile si dorinţele acestora.
Se impune să creăm condiţiile propice în care tinerii se pot afirma mai mult în calitate de responsabili, activi şi toleranţi în cadrul comunităţii. Implicarea crescânda a tinerilor în viata comunităţilor locale, naţionale şi europene şi promovarea cetăţeniei active constituie astfel una dintre provocările majore, nu numai pentru prezentul, ci şi pentru viitorul societăţilor noastre.
Inteligența emoțională și abilitățile de a stabili relații cu cei din jur reprezintă principalul factor de predicție privind reușita în viața, se arată în studiile de specialitate din ultimul deceniu. În acest sens, dezvoltarea socio-emoțională a copiilor a reprezentat un element-cheie în ceea ce privește preocuparea specialiștilor în educație copilului, în ultima perioadă de timp.
Din perspectiva specialiștilor, copilul inteligent din punct de vedere emoţional îşi conştientizează emoţiile şi vorbeşte liber despre ele, recunoaşte emoţiile celor din jurul său și comunică uşor despre ceea ce îl preocupă. De asemenea, copilul cu o inteligență emoțională dezvoltată ştie să fie asertiv – ştie să spună “nu” fără să îi rănească pe ceilalţi, îşi gestionează în mod corespunzător emoţiile negative și are comportamente rezonabile şi nu abandonează o activitate, nici atunci când devine dificilă. În fapt, trainerii în dezvoltare personală au menirea de a-i ajuta pe copii să fie încrezători în forțele proprii și să-i ajute să se adapteze mult mai ușor la situații și persoane noi.
Principala carență a copilului din ziua de azi în ceea ce privește relaționarea socială identificată de trainer este lipsa comunicării față în față. “Socializarea este esențială pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă ale unui copil. Tot mai mulți copii sunt prinși în capcana jocurilor pe calculator și a navigării pe Internet sau petrec foarte mult timp în fața televizorului şi foarte puţin timp în aer liber, socializand cu prietenii”. Acestea sunt motivele pentru care am decis realizarea acestei tabere de dezvoltare personală pentru copii și tineri.
Studiile de specialitate din ultimul deceniu arata ca inteligența emoționala si abilitațile de a stabili relații cu cei din jur reprezinta principalul factor de predicție privind reusita in viața. In acest sens, dezvoltarea socio-emoționala a copiilor a reprezentat un element-cheie in ceea ce priveste preocuparea specialistilor in educație copilului, in ultima perioada de timp.
Din perspectiva specialistilor, copilul inteligent din punct de vedere emotional işi conştientizeaza emotiile şi vorbeşte liber despre ele, recunoaşte emotiile celor din jurul sau si comunica uşor despre ceea ce il preocupa. De asemenea, copilul cu o inteligența emoționala dezvoltata ştie sa fie asertiv – ştie sa spuna “nu” fara sa ii raneasca pe ceilalti, işi gestioneaza in mod corespunzator emotiile negative si are comportamente rezonabile şi nu abandoneaza o activitate, nici atunci cand devine dificila.
Obiective propuse:
• Dezvoltarea la un număr de 55 de copii a abilităților intelectuale și emoționale prin activități specific pe parcursul a 6 zile de tabără;
• Formarea si dezvoltarea abilitatilor necesare autonomiei personale si a deprinderilor practice, in rândul a 55 de tineri, cu vârsta cuprinsa intre 10 si 17 ani;
• Cultivarea sentimentului de iniţiativă în relaţiile interpersonale la un numar de 55 tineri, pe parcursul a 6 zile de tabără;
Prin activitatile desfasurate incurajam copiii sa se implice in activitati ce urmaresc cresterea gradului de incredere in sine si explorarea propriilor atuuri si preferinte. Oferindu-le posibilitatea sa iasa din rutina si sa interactioneze cu copii de aceasi varsta, ii sprijinim sa-si dezvolte noi abilitati de comunicare, creativitate, relationare si pe cultivarea spiritul de echipa
Tabara va fi axata pe activitati de AVENTURA OUTDOOR, SPORT & DEZVOLTARE PERSONALA. Atelierele vor fi orientate catre activitati in aer liber, in care vom face cat mai multa miscare, vom vedea cat mai multe locuri si vom invata lucruri practice.
Dintre activitatile sportive principale amintim:
• Initiere in Alpinism (rapel si catarare)
• Tiroliana + Podul Indian
• Jocuri interactive pe echipe (treasure hunt, capture the flag)
• Activitati de Orientare Turistica
• Jocuri cercetasesti
• Curs de prim ajutor
• Traseu cu obstacole
• Jocuri si intreceri sportive
• Seara de chitara
In cadrul activitatilor de dezvoltare persoanala ne vom concentra atentia pe:
• Incurajarea interactiunii dintre copii si a lucrului in echipa.
• Colaborarea copiilor in diferite activitati.
• Dezvoltarea creativitatii si abilitatilor de comunicare.
• Rezolvarea creativa a task-urilor.
• Dezvoltarea atentiei si a ascultarii active.
• Constientizarea propriilor atuuri si diminuarea inhibitiilor.
• Colaborarea in echipa pentru atingerea unui scop comun.
Organizare:
• Activitati de cunoastere. Ice-break-ere.
• Activitati de construire a increderii in cadrul grupului.
• Activitati de relaxare si dezvoltare a creativitatii.
• Parcurgerea unor probe care duc la obtinerea unor titluri (ex: de la pui in prima zi la dragon in ultima) si care surprind implicarea si evolutia copiilor de la o zi la alta.
• Teste de personalitate adecvate varstei copiilor.
Toti copiii vor fi impartiti in grupe de la inceputul taberei pana la final si vor avea punctaje individuale pentru fiecare activitate desfasurata. Fiecare echipa va avea un slogan propriu si un steag cat si un consilier care va coordona strategia echipei sale in desfasurarea activitatilor.
Înscrierea participanlilor pentru tabara natională se realizează in baza următoarelor documente:
• formularul tip de inscrierece se poate descarca de aici;
• documentul de identitate (carte de identitate/ certificat de nastere) - in copie;
• diplome / certificate / adeverinte/contracte de voluntariat/ recomandari etc.- in copie;
• adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea apt pentru tabara;
• acordul scris al parintilor (in cazul tinerilor sub 18 ani).
Candidatii vor fi admisi in urma selectiei in limita locurilor disponibile. Rezultatele selectiei participantilor vor fi postate pe site-ul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Mehedinti (http://djstmehedinti.ro) cat si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/djst.mehedinti/?fref=ts.
Vor fi contactati numai candidatii admisi. In cazul in care un beneficiar selectat isi anuleaza intentia de a participa, acesta va fi inlocuit cu un alt beneficiar selectat, aflat pe listele de rezerva.
Masa si cazarea participanlilor este gratuita pentru participanti, fiind asigurata de catre Direcția Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti, in cadrul centrului de agrement Drobeta, iar transportul va fi asigurat de catre participanti.