Logo tabaraDirecția Județeană pentru Sport și Tineret Mehedinți derulează în parteneriat cu Asociația Mod of Life Tabăra națională de teatru și film ”Expresie și mișcare”, cu finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului. Activitățile ce se adresează unui număr de 55 de tineri cu vârste între 8-18 ani sunt prevăzute a se derula în perioada 14-20.08.2016.
Sunt din ce in ce mai multi copii cu afectiuni ale coloanei vertebrale, spatelui, cu probleme de crestere si cel mai trist si greu de invins diagnostic, obezitatea, ca motor de declansare a alte “n” afectiuni. Nu numai medicii se confruntă cu aceasta problemă, ci si psihologii care, descriu afectiuni asociate, cum ar fi neadaptarea socială, dificultăti de comunicare, agresivitate, anxietate, nervozitate, toate apărute ca si repercusiuni ale acumulării de tensiuni. Iar aceste semne sunt evidentiate încă din primii ani de scoală.
De aceea, grupurile tintă alese sunt reprezentate de copii cu vârsta începând de la 10 ani, cu atât mai mult cu cât actiunile de prevenire presupun mai putine costuri, dar au beneficii mai mari si pe termen mare.
In timpul exercitiilor fizice, a mersului pe jos, pe bicicleta, înotului, diferitelor alte sporturi si dansuri, organismul secretă endorfină. Endorfina generează o stare de bine, întăreste sistemul imunitar si ajută la eliberarea stresului. Fără endorfina, organismul uman ajunge repede saturat de stres, insatisfactii psihologice care nu pot fi compensate nici de alte activităti, practicate în exces, si care dau doar o iluzie a stării de bine: privit la TV, jocuri pe calculator, discoteci, eventual fumat, alcool, droguri. Tinerii dezorientati recurg din ce in ce mai mult la ele, si din mimetism si din lipsa de supraveghere – dar solutia este una singură – mai multă miscare, cu orice ocazie posibilă, preferabil în sporturi plăcute, de echipa sau individuale.
În acelasi timp, exprimarea prin arta teatrală reprezintă o ocazie unică pentru copii de a depăsi portile scolii si să descopere o lume intreagă, un mediu propice de care pot profita pentru a-si consolida educatia si pentru a-l face să devină un adult responsabil.
Sunt tot mai multe studii care arată nu numai faptul că lipsa de miscare duce la o sănătate precară, dar si că poate fi sursa insatisfactiei psihologice cronicizate pentru care o simt copiii si adolescentii de azi. Cercetările au demonstrat că miscarea este benefică, la orice vârstă. Oamenii de stiintă recomandă zilnic o oră de activitate fizică. Astfel, prin intermediul atelierelor de teatru si film ne propunem să oferim atât o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, cât si o modalitate de dezvoltare personală armonioasă, în vederea unei mai bune insertii sociale, prin formarea unei imagini de sine adecvate.
 
Obiective propuse:
• Transferul de cunoștințe cinematografice și teatrale de baza prin exerciții practice și interactive la un numar de 55 de copii pe parcursul a 6 zile de tabara
• Dezvoltarea personalitătii la un numar de 55 de copii prin stimularea abilitătilor de exprimare prin artă teatrală si de film, pe parcursul a 6 zile de tabara;
• Oferirea de alternative la petrecerea timpului liber pentru un numar de 55 de copii;
• Dezvoltarea sentimentului de apartenentă la un grup;
Tabara de teatru si film constă într-o serie de ateliere zilnice, un program intensiv de inițiere în lumea filmului și a actoriei. Activitățile sunt structurate pe 6 zile, fiecare zi având desemnată o anumită tematică. Copiii vor participa la diverse activități special concepute pentru vârsta lor, jocuri de improvizație recreative, individuale și de grup, menite să le dezvolte creativitatea, imaginația, concentrarea, atenția sau capacitatea de a lucra în echipă.În plus, sunt prevăzute vizionări de filme pentru copii – scurtmetraje educative și de aventură, realizate cu și pentru copii.
 
Conditii de participare: Tinerii interesati vor trimite formularul de inscriere completat, impreuna cu documentele din dosarul de candidatura, prin email la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Pentru tinerii selectati organizatorii vor asigura cheltuielile de cazare si masa, urmand ca participantii sa suporte costul transportului pana la Centrul de Agrement Drobeta.
 
Înscrierea participanlilor pentru tabara natională se realizează in baza următoarelor documente:
• formularul tip de inscriere ce se poate descarca de aici;
• documentul de identitate (carte de identitate/ certificat de nastere) - in copie;
• diplome / certificate / adeverinte/contracte de voluntariat/ recomandari etc.- in copie;
• adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea apt pentru tabara;
• acordul scris al parintilor (in cazul tinerilor sub 18 ani).
Candidatii vor fi admisi in urma selectiei in limita locurilor disponibile. Rezultatele selectiei participantilor vor fi postate pe site-ul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Mehedinti (http://djstmehedinti.ro) cat si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/djst.mehedinti/?fref=ts
Vor fi contactati numai candidatii admisi. In cazul in care un beneficiar selectat isi anuleaza intentia de a participa, acesta va fi inlocuit cu un alt beneficiar selectat, aflat pe listele de rezerva.
Masa si cazarea participanlilor este gratuita pentru participanti, fiind asigurata de catre Direcția Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti, in cadrul centrului de agrement Drobeta, iar transportul va fi asigurat de catre participanti.