Logo DJSTProiectul ,,Evadare din cotidian- o altfel de exprimare”, având ca scop promovarea educației nonformale la nivelul comunității și de asemenea promovarea unui stil de viață sănătos, dorește să producă o schimbare în ceea ce privește implicarea tinerilor din județul Mehedinți în activitățile non-formale.
Proiectul “Evadare din cotidian- o altfel de exprimare” vizeaza tinerii si doreste implicarea acestora in mod activ in societate. Participantii vor participa la un traseu montan in judet, ce va promova educația nonformală, miscarea în aer liber si un stil de viata sanatos. Pe parcursul acestui traseu tinerii vor interacționa cu alti tineri din mediul rural din comunitățile situate pe traseul turului ciclist. Această interacțiune va fi una directă, ei experimentând împreună metode specifice educației nonformale într-un mediu nonformal: în natură, deoarece toate activitățile turului se vor derula în natură.
Ideea proiectului promoveaza un stil de viata sanatos prin activitati fizice. Prin activitatile pe care le vom desfasura in aer liber le vom arata tinerilor ca se pot distra si fara calculator sau televizor. Multi dintre tinerii din ziua de azi pur si simplu nu stiu cum se pot simti bine in natura, ei si-au format o idee preconceputa despre natura, pe care suntem siguri ca si-o vor schimba dupa ce vor afla exact cat de interesanta poate fi ea.
Tinerii vor fi implicați în toate activitățile proiectului: întâlnirea echipei de proiect, promovarea proiectului, atelierul pregătiror, turul propriuzis, diseminarea exemplelor de bună practică, dar și monitorizarea și evaluarea rezultatelor proiectului.
Tinerii au un grad scăzut de conștientizare asupra nevoii de implicare în activitățile non-formale în procesul lor de dezvoltare personală. De asemenea, ei nu conștientizeaza importanța practicării activităților recreative in aer liber.
Tinerii au devenit din ce in ce mai atasati de tehnologia moderna si, constient sau nu, au uitat de nevoile trupului de a se regenera prin miscare. Chiar si la nivel de invatamant, materia denumita ‘Educatie fizica’ este uneori inlocuita cu alta stiinta sau este practicata necorespunzator, fapt ce conduce la comoditatea tinerilor. Aceasta stare de a fi confortabil de care am vorbit este in stransa legatura cu posibilitatea tinerilor de a cunoaste o alta latura de invatare non-formala. Astfel, majoritatea tinerilor prefera sa vizioneze un film, sa navigheze pe internet, iar notiunea de voluntar le este necunoscuta sau vag descrisa. Prin intermediul proiectului nostru dorim sa aratam tinerilor ca pot face ceva productiv pentru ei, ca au posibilitatea de a interactiona cu oameni din culturi si medii diferite, ca se pot implica activ in evenimente pe gustul lor, si chiar scrie si coordona propriile ganduri materialiazate in proiecte.
Proiectul vizeaza voluntari care doresc sa ‘alarmeze’ tinerii din mediul rural cu privire la posibilitatea umplerii timpului liber cu metode de dezvoltare personala. Se va face astfel schimb de experienta intre diferitele tipuri de mentalitati si totodata, cei implicati in aceasta actiune vor cunoaste mai bine regiunea in care traiesc. Grupul tinta l-am considerat ca fiind tinerii in curs de dezvoltare, deoarece este perioada cea mai propice pentru a adopta un stil de viata activ si sanatos. La aceasta varsta ei isi modeleaza personalitatea si modul de a trai. Preluarea strategiei de a trai cat mai sanatos este esential a se invata cat mai devreme, nu numai pentru individ in sine, dar pentru ca influenteaza in mod direct si indirect persoanele cu care intra in contact. Mai departe, un corp sanatos nu poate cladi decat o minte sanatoasa si responsabila in a constientiza la randul ei alti tineri de posibilitatea implicarii in activitati benefice dezvoltarii lor atat in plan profesional, dar si emotional.
Conform ”barometrului Tineret 2012” procentele care indică neparticiparea la activități extracurriculare în ultima perioadă de timp indică faptul că marea majoritate a tinerilor din România nu iau parte la astfel de activități în proporții de peste 70%. Doar 20% dintre subiecți au luat parte în ultima perioada, în mod ocazional, la activități de voluntariat, 22% au luat parte la competiții sportive, iar 19% au fost înscriși în tabere.
În contextul în care societatea actuala si in special Uniunea Europeana se află într-o schimare din ce în ce mai alertă, iar competenţele tinerilor nu sunt mereu în concordanţă cu cerinţele societăţii in care traiesc, considerăm că un lucru important pentru tineri îl reprezintă dobândirea abilităţilor necesare de a face faţă schimbărilor survenite in societate, de a lungul timpului. Pentru dobândirea unor astfel de abilități tinerii din ziua de astazi trebuie puşi în situaţii concrete de a acţiona, de a lua decizii, de a pune în practică cunoştinţele acumulate de – a lungul vietii, atat in scoala cat si in practica de zi cu zi. Atat activităţile practice, cat si cele de cooperare, dar mai ales cele de grup sunt căi prin care tinerii sunt provocaţi să acţioneze şi să interacţioneze, să se sprijine şi să înveţe unii de la alţii, să se cunoască, să se accepte şi să se respecte reciproc. Toate aceste abilităţi dobândite cât mai timpuriu îi vor ajuta ulterior, să se adapteze într-o societate în continuă schimbare.
Lipsa activitatilor motrice, educaţiei fizice si sportului din şcoală, apatia civică şi lipsa competenţelor democratice conduc la degradarea mediului in care traiesc si se dezvolta, prin lipsa de interes pentru binele comun (“dacă toată lumea fumeaza, de ce n-aş face-o şi eu?; daca e mai usor de mers cu masina de ce sa merg cu bicicleta?”). Oamenilor din societatea in care traim si in special tinerilor le pasă prea puţin de starea lor de sanatate, de dezvoltarea cultului pentru miscare si pentru exercitiu fizic şi nu sunt conştienţi de importanţa acestora pentru viata lor, pentru cresterea nivelului lor de viata si atingerea unor standarde ridicate.
Activitatile in aer liber, petrecerea timpului liber in natura nu mai sunt din pacate de actualitate pentru tinerii din ziua de azi, tineri ce prefera un stil de viata nu foarte activ, prefera sa isi petreaca timpul liber in fata computerului sau a TV-ului. In acest fel, se deterioreaza din ce in ce mai mult sentimentul de apropiere fata de valorile traditionale Romanesti, fata de natura, tinerii adoptand din ce in ce mai mult un stil de viata imprumutat din serialele ocicidentale mult mediatizate pe posturile TV.
Prin prezenta tabara se doreste apropierea tinerilor de natura concomitent cu stimularea interesului fata de activitatile sportive si miscarea in aer liber. O alta tinta a acestei excursii este castigarea increderii in capacitatile proprii, dobandirea de noi cunostinte si constientizarea necesitatii protejarii naturii.
Scopul proiectului:
Să creștem oferta de activități privind mișcarea în aer liber și educația nonformală pentru tinerii din județul Mehedinți.
Obiectivele proiectului:
1) Sa instruim un numar de 15 tineri cu privire la tehnicile si metodele de orientare turistica;
2) Sa stimulam interesul unui numar de 15 tineri participanti fata de problemele de mediu si natura ;
3)Sa dezvoltam deprinderilor de escalada montana si folosirea echipamentelor specifice la un numar de 15 tineri participanti;
Activitătile proiectului:
Activitatea 1 - Intalnirea echipei de proiect;
Activitatea 2 - Promovarea proiectului;
Activitatea 3 - Curs pregatitor “Are you ready?”;
Activitatea 4 – Activitati outdoor;
Activitatea 5 – Diseminarea exemplelor de buna practica;
Activitatea 6 – Monitorizarea proiectului;
Activitatea 6 – Evaluarea proiectului
Proiectul finantat de Direcșia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti se derulează in perioada 10 Iunie – 15 Septembrie 2015.