Logo Tineret in ActiuneProiectul «Ecologizarea un alt mod of life» isi propune sa constientizeze tinerii de rolul pe care il au si il vor avea in viitor in cadrul comunitatii si, implicit la cladirea Europei actuale si viitoare, sa contribuie la dezvoltarea lor personala prin activitati de voluntariat desfasurate in domeniul protectiei mediului inconjurator, cu un numar cat mai mare de tineri din oraşul Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti.

Intr-o societate in care tinerii isi petrec din ce in ce mai mult timp in fata calculatorului sau la televizor, este nevoie de activitati care sa-i atraga si sa ii determine sa descopere viata din jurul lor. Astfel se descopera pe sine si accepta relatiile cu ceilalti. Activitatea educativa creaza conditiile cele mai favorabile pentru dezvoltarea tanarului sub toate aspectele.

In timpul activitatilor din cadrul proiectului, tinerii isi inving mai usor sfiala si timiditatea, li se dezvolta inventivitatea, stapanirea de sine, gandirea, atentia, spiritul de observatie, se imbogateste limbajul, se dezvolta personalitatea, se educa vointa.

Participantii la proiect vor constientiza importanta colectarii selective a deseurilor si a protejarii mediului inconjurator in dezvoltarea afectiva si intelectuala a fiecaruia dintre ei, precum si in formarea de trasaturi pozitive de caracter ca indrazneala, cinstea, spiritul colectiv.

Proiectul « Ecologizarea un alt mod of life » le da tinerilor posibilitatea sa se implice in mod direct in desfasurarea activitatilor, ceea ce va contribui la dezvoltarea pe plan personal a membrilor, si implicit a asociatiei, fapt ce duce la cresterea increderii in fortele proprii, la dobandirea unor experiente de comunicare cu partenerii, dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa.

Este o provocare pentru asociatia noastra ca solicitant, pentru a încerca să adopte instrumentele cele mai inovatoare şi creative, in formarea voluntarilor in domeniul protectiei mediului. Rezultatele de succes pot fi diseminate şi exploatate atat in cadrul retelei Eurodesk dar si de alte organizaţii de tineret. Proiectul asociatiei noastre va contribui la dezvoltarea personala a membrilor, si implicit a asociatiei, crescand increderea in fortele proprii, experienta in comunicarea cu partenerii, imbunatatind procesul de lucru in echipa, luare de decizii si impartire eficienta a responsabilitatilor

Proiectul « Ecologizarea un alt mod of life » isi propune dezvoltarea acestui model prin care tinerii devin conştienţi de rolul lor în coeziunea socială şi viitorul Europei, îşi dezvoltă autonomia personală, încrederea în ei înşişi şi în echipă, oferind şi o alternativă de petrecere a timpului liber.

In urma desfasurarii unui sondaj in Drobeta Turnu Severin printre eleviii de la diferite scolii, echipa de proiect a constatat ca un procent major din cei intervievati nu cunosc lucruri elementare despre colectarea selectiva. Lipsa educaţiei ecologice din şcoală, apatia civică şi lipsa competenţelor democratice conduc la degradarea mediului prin lipsa de interes pentru binele comun. Oamenilor le pasă prea puţin de economisirea resurselor sau de colectarea şi reciclarea deşeurilor şi nu sunt conştienţi de importanţa acestora. Tinerii trebuie să înţeleagă că îi priveşte personal această problemă şi să înceapă să îşi asume responsabilitatea pentru ea.

Scopul proiectului „Ecologizarea un alt mod of life” il constituie promovarea şi formarea atitudinii ecologice active şi responsabile faţă de mediu, urmarindu-se si dezvoltarea personalitatii in randul tinerilor. Scopurile noastre sunt: dezvoltarea de auto-independenta, munca în echipă, de conştientizare a valorilor europene în rândul voluntarilor implicaţi în proiect, care trebuie să fie utilizate într-un mediu non-formal. Colectarea selectiva a deseurilor, ecologizarea si mentinerea curata a mediului inconjurator, creativitatea, realizarea propriului stil pot fi foarte valoroase pentru comunităţile dezavantajate din Mehedinţi.

Obiectivele proiectului sunt:

O.1: Informarea unui număr de 20 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, privind importanţa colectării selective a deşeurilor, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;

O.2: Creşterea gradului de implicare a unui număr de 20 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, în activităţi de colectarea selectivă a deşeurilor, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;

O.3: Dezvoltarea creativităţii şi a spiritului antreprenorial unui număr de 20 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului.

O.4: Un număr de 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 27 de ani vor cunoaște și utiliza metode non-formale în activităţile cu tinerii, timp de 6 luni.

"Ecologizarea - un alt Mod of Life", este de dorit să devină un model comunitar, usor de multiplicat, în cazul în care adolescenţii sunt de acord sa isi dezvolte nevoile personale, aptitudinile sociale şi de voluntariat. 10 tineri din Drobeta Turnu Severin sunt instruiţi 7 luni, pentru a fi în măsură să organizeze evenimente informale care vor fi prezentate beneficiarilor indirecti ai proiectului: Vor avea loc: activitati de informare, activitati de promovare, traininguri de initiere, ateliere de lucru, activitatie de planificare, evaluare şi diseminare. Participanţii vor fi implicaţi în luarea deciziilor, in proiectarea, organizarea, monitorizarea dar şi in sesiuni periodice de evaluare.

Activitatile prevazute in cadrul proiectului vor fi dupa cum urmeaza:

A.1 – intalnirea echipei de proiect;

A.2 – promovarea proiectului si a Programului TIA;

A.3 -Ecologistii...... non - formali;

A.4 -Cei 3 R – colectarea selectiva;

A.5 – Semaforul ... ecologic;

A.6 – Recuperatorii de deseuri;

A.7 – Reciclarea .... prin arta;

A.8 - Stop ...... si de la capat;

A.9 -Exemple de bună practică în proiectele T.I.A seminar de evaluare finala, follow-up si... sărbătorire;

A.10 –Diseminare şi exploatarea rezultatelor.

Vizibilitatea proiectului şi a Programului Tineret in Actiune se va face mult mai uşor tinand cont de natura locaţiilor şi de flexibilitatea activităţilor. În timpul dezvoltării proiectului, va fi asigurată: siguranţa tinerilor, asistenţă medicală, măsuri speciale de asigurare pentru activităţile desfasurate in cadrul proiectului. De asemenea, luând în considerare măsuri suplimentare pentru diseminarea rezultatelor pentru ca modelul Ecologizarea - un alt Mod of Life să fie dublat si de alte ONG-uri se vor creea : site-ul web al proiectului, dezbateri şi conferinţe cu partenerii mass-media şi cu autorităţile responsabile cu activităţile de tineret, produsele mass-media: o expozitie foto care sa cuprinda fotografii realizate pe toata durata proiectului.

Proiectul are in centru educatia nonformala ca modalitate de dezvoltare personală a tinerilor participanţi atât prin folosirea metodelor de educatie nonformală în derularea activităţilor, cât şi prin crearea de situaţii şi medii favorabile acesteia. Pentru tinerii din asociatia Mod of Life este o oportunitate de dezvoltare personală, documentare, planificare, participare la decizii cu preponderenţă prin metode nonformale precum învăţarea experenţială, mentorat, jocuri de rol, autocunoaştere, abilităţi anteprenoriale şi de servicii comunitare.

Pentru mai multe detalii vezi pagina web a proiectulu www.modoflife.ro/ecologizare