logo djst În perioada 1 noiembrie- 1 decembrie 2020, Asociația Mod of Life implementează proiectul de tineret ”VoluntArt”, având ca temă principală voluntariatul în comunitatea din Drobeta Turnu Severin.

Contextul social determina actualitatea problemei abordata de aceasta initiativa- implicarea scazuta a tinerilor in activitati de voluntariat in orasul nostru. Mediul ONG este scazut in comunitate, exista doar cateva asociatii active cu care organizatia noastra deja colaboreaza.

Sistemul educational formal pregateste tinerii pentru accesul pe piata muncii, insa nu dezvolta si competentele de viata necesare in procesul de tranzitie scoala- piata muncii, competente dezvoltate in principal prin mijloace de educatie non-formala.

Consideram ca, prin tehnici si instrumente specifice educatiei non-formale, tinerii isi pot atinge potentialul real, devin mai constienti de capacitatea de a gasi solutii, de a se implica in rezolvarea problemelor comunitare, de a actiona ca un exemplu pentru ceilalti tineri si, nu in ultimul rand, de a se simti rasplatiti pentru eforturile lor altfel decat material sau financiar.

Activitatile proiectului nostru presupun doua activitati mari: un curs de formare- parte teoretica, participantii vor afla ce este voluntariatul (reglementari, legi, concept, drepturi si obligatii, motivatie etc) si o actiune comunitara- partea practica, participantii vor contribui la decorarea Scolii Gimnaziale D. Grecescu prin vopsirea pe pereti si curtea scolii a desenelor si jocurilor pentru copii.

Rezultatele pe care le asteptam sunt direct proportionale cu participarea si implicarea activa a participantilor, dar si cu impactul proiectului: cresterea cantitatii informationale a grupului tinta privind voluntariatul,cresterea stimei de sine, identificarea participantilor cu identitatea de voluntar si promovarea acestuia.

Scopul proiectului este creșterea implicării in activități de voluntariat pentru 20 de tineri cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din orașul nostru.

Scopul va fi atins prin prisma urmatoarelor obiective:

• ințelegerea conceptului de voluntariat și a consecințelor pozitive ale implicării in acțiuni de voluntariat;

• conștientizarea potențialului ridicat al tinerilor participanți de implicare in procesul de schimbare în bine a comunităților;

• promovarea tehnicilor, instrumentelor și metodelor de educație non-formale.

Grupul tinta direct al proiectului vizează 20 de tineri de liceu.

Activități propuse:

•Management de proiect;

•Promovarea proiectului;

•Selecția participanților;

•Seminar tematic;

•Actiune comunitarace presupune decorarea murala a cladirii unitatii partenerului si amenajarea, prin vopsit, a unui spatiu destinat jocului pe asfalt (desene precum: sotron, nu te supara, frate, labirint etc);

•Diseminarea proiectului;

•Evaluarea proiectului;

Proiectul este finanțat în cadrul Concursului Local de Proiecte de Tineret 2020 de Ministerul Sportului și Tineretului, prin Direcția Județeană de Sport și Tineret Mehedinți și are un buget total de 8990,8 lei.